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Standard  
 

EN 60335-2-09:2003 + A1 :2004 + A2 :2006 + 
A12 :2007 + A13 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

1- Referring to the attached photo of a portable oven, the temperature rise of 
point A on the door handle (of moulded material) is not above 60 K. But the 
points B and C near the fixing device have a temperature rise more than 60 K. 
Are the measurements from pointsB and C considered as most unfavourable 
position? 
2- Referring to the attached photo of a portable oven, when the door handle is 
handled from point A carefully the other parts may not touched,. But if it is 
handled from points B or C point A carelessly, 
upper metal sheet and door glass can be touched, the temperature rise of these 
parts exceed 60 K. 
Is this construction acceptable? 

 

Decision 
 

1- For the construction presented, it is considered that all parts within 50mm from 
the centre of the handle have to comply with the limits of handles. This decision 
is only applicable to appliances under the scope of Part 2-9. 
2- -The minimum distance from the inner part of the handle and the front of the 
oven door is 25mm to not consider this front as susceptible to be touched during 
handling. If the distance from the part of the handle in the area defined in 
decision 1 is less than 25 mm the limits of table 3 for handles held 
for short periods apply to the relevant part of the front. 

 

Explanatory notes  
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Standard  
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Question  
 

During the tests of clause 19 of EN 60 335- 2- 9 cooking appliances emit some 
amount of gas. In this standard there is no information about how to deal with this 
gas, how to determine it is poisonous or ignitable or not. 

 

Decision 
 

In general, it is no need to analyze the gas. If there is a significant quantity of gas, 
the appliance shall be rejected 

 

Explanatory 
notes 
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Standard  
 

EN 60335-2-09:2003 + A1 :2004 + A2 :2006 + 
A12 :2007 + A13 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

"22.106 Grills and barbecues shall be constructed so that their heating elements 
are fixed in position or prevented from operating when they are not in their normal 
position of use." 
There are different opinions regarding the compliance of the fixing system of the 
following appliance to requirement of clause 22.106. ("fixed in position") 
In the instruction sheet, there is a warning for locking and checking before use 
and the instructions for how to lock (screw) and unlock (unscrew). 
How to check that the heating element is prevented from operating when it is not 
in its normal position of use : 
1- using the test finger for checking accessibility of interlock switch ? 
2- or other mean ? 

 

Decision 
 

An interlock or connector may be used to comply with this requirement and this 
kind of fixation is not considered valid, because is easily miss and it is 
recommend in the instructions to remove the heating element for cleaning. The 
interlock shall be prevented against actuation by the test probe B according to 
IEC 61032, unless the interlock cannot be actuated by placing the heating 
element on working surfaces in all stable positions and placing against the edge 
of the working surface the corner of the test working surface has no radius 

 

Explanatory notes CLC/TC61 confirmed on June 2007. 
This decision has been updated after the 23rd OSM/HA meeting. 
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22.108 20 5.2 WG-OSM/CTL01/06 

 

Standard  
 

EN 60335-2-09:2003 + A1 :2004 + A2 :2006 + 
A12 :2007 + A13 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

EN 60335-2-9 clause 22.108 requires the use of a test cloth as follows: 
A cloth having a mass between 140 g/m2 and 170 g/m2 and dimensions of 400 mm 
x 400 mm is folded four times into a square pad and saturated with water. It is 
placed over the control panel in any position. 
What type of material shall be used? 

 

Decision 
 

Any type of textile fabric intended for kitchen type use, such as a dish cloth, and 
meeting the specifications given is acceptable. 
The colour of the cloth may be taken into account if IR controls are involved. 

 

Explanatory 
notes 

The test simulates a wet cloth being inadvertently placed on the control panel of a 
hot plate. The exact type of cloth (i.e. cotton, polyester, fabric blend) is not critical. 
This is also confirmed in TC61 Cape Town meeting 2005. 
This decision is the same of CTL DSH 569 
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Standard  
 

EN 60335-2-09:2003 + A1 :2004 + A2 :2006 + 
A12 :2007 + A13 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

The note 1 of Clause 24.1 of EN 60335-1 indicates that the compliance of the 
component with the relevant standard does not necessarily ensure the compliance 
with the requirements of this standard, but if the reference to EN 60335-2-9 is done 
in the certificate it should be assumed that the test report shall cover all the relevant 
requirements of the appliance and a clear information shall be given. For this reason 
we propose that for the acceptance of the previous test performed in 
electronic controls with separate certification according to the appliance standard, 
the following conditions shall be met: 
- The control shall have a test report according the relevant appliance standard 
issued by the relevant HA laboratory (including for example clauses 19, 22, 24, 29, 
30 and 32) 
- Clear reference in the certificate that the compliance with the appliance standard is 
limited to those aspects and constructions included in the relevant test report. 
- Clear reference in the test report to the protections included in the control for the 
compliance with the appliance standard, the test conditions and results obtained. 
- Information about the test performed in the control that has to be repeated in the 
appliance (i.e.19.11.4 and others) 
- Indication of the separate protection means that has to be included in the 
appliance for the compliance with the appliance standard. 

 
Decision 
 

The proposal is accepted only for electronic controls in Part 2-9. 

 

Explanatory 
notes 
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EN 60335-2-09:2003 + A12 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

The new amendment A12 in sub-clause 11.8 requires that the temperature rise 
of handles or grips and that of operational devices such as switches, keypads 
and knobs that are intended to be touched in normal use is measured as follows: 
- for operational devices and grips with a surface greater than 300 mm2, over an 
area of 20 mm around the part normally gripped or touched to operate the 
appliance 
- for operational devices and grips with a surface less than 300 mm2, over an 
area of 25 mm around the part normally gripped or touched to operate the 
appliance 
The distance is measured along the surface as for creepage distances unless it 
is evident from the construction that the hot part cannot be touched 
unintentionally. 
- for handles, over an area of 20 mm around the orthogonal projection of all 
points located at a clearance less than 40 mm between the rear (inner) part of 
the handle or at least 80 mm along the handle (whichever is the most 
unfavourable) and the hot part, unless it is evident from the construction that the 
hot part cannot be touched unintentionally (see Figure Z102). 
Q1: 1 where to measure the temperature if there is a gap (e.g. 1,5 mm) between 
the knob and the appliance enclosure? 
Note: The creepage distance (at least 20 mm or 25 mm – see dash 1 and dash 
2) from part normally gripped or touched to operate the appliance is more than 
25 mm but the clearance between the knob and the part that could be touched 
unintentionally is less than 20 mm. 
Q2: where to measure the temperature of the handle on the following picture. 
The handle do not have clearance of 40 mm between the rear (inner) part of the 
handle and the hot part? 
In general the handles and the knobs are measured where they are intended to 
be touched in normal use. 

 

Decision 
 

Q1: the common sense and the intention of the standard do not apply the rule of 
the gap distances used in the creepage distances measurement. 
Q2: in all possible positions in which the handle can be used the distance of 40 
mm applies between the rear part of the handle (part in with the tip fingers is 
positioned when use the handle) and the hot surface. 

 

Explanatory notes  
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Question  
 

There is classical Waffle Iron. 
   The requirement of the standard is as follows: 

15.2 Appliances subject to spillage of liquid in normal use shall be constructed so that 
such spillage does not affect their electrical insulation. 

 
 
Q1):Is the clause 15.2 applicable for such an appliance? 

 

Decision 
 

§15.2 of IEC 60335-1 is applicable  , a new proposal for spilling test  is under discussion 
at IEC TC 61   

 

 

Explanatory 
notes 

Confirmed by IEC TC 61 AG28(61(2021WebSeries-II/AG28)02g ) report item cn-02 

AG28 IEC TC 61 : It is reasonably foreseeable that for the specific cooking processes 

that will start with food in liquid state (e.g. when making an omelette or a pancake) the 

risk of spillage exists. The test of 15.2 of IEC 60335-1 shall be carried out under the 

conditions specified for cookers by considering the cooking surface of the contact grill to 

be the vessel having the largest diameter to be used for the test. Eggs, batters and 

similar that are liquid before, during or after cooking are considered to be liquid 

for the purpose of this sub-clause. 

The fact that the appliance is considered for use while attended is not relevant. Other 
parts 2 (e.g. 2-15) require the test of 15.2 for appliances used while attended  

 

 


